1 Ocak 2010 Cuma

yeni yıldan beklenti.

"Yeni yıldan beklenti." Bir an için bu üç kelimenin aklınıza getirebileceği tüm o "yat, kat, sevgili, para, başarı, huzur" vs vs muhabbetlerini bir yana bırakın ve beraber o üç kelimenin anlattığı şeyin temeline inelim.

"Yeni yıldan beklenti".

"Yeni yıl"ın bir şeyleri değiştirmesini istiyoruz. "Yeni yılın" ta kendisinden bir beklentimiz var. Ama sorun şu ki, bu durum "yeni yılın" pek umrunda değil. Aslında onun bu durumdan haberi bile yok. Hatta aslında "yeni yıl" diye bir şey dahi olmayabilir.

Hal böyleyken, yeni yıldan beklenti de ne demek oluyor? Yeni yıldan "armut piş, ağzıma düş" şeklinde beklediğimiz şeyleri aslında biz kendi çabamızla ve biraz da belki "şans" denen ne idüğü belirsiz şeyin sayesinde bulmak zorunda değil miyiz? Niye yeni yıldan bir şeyler bekleyelim ki aslında?

Evet, biraz önce aklıma düştü bu soru. Sanki bundan önceki yıllarda beklediğimiz, olmasını istediğimiz şeyleri bize veren ya da vermeyen hep "yıllar" olmuş gibi, bundan sonraki dileklerimizi, isteklerimizi niye yeni yıla sıralıyoruz? Neden bir yıl denen o zaman süresinin içinde aldığımız toplam getirilerden toplam gidenleri çıkarıp bir bilanço çıkarıyoruz ve ardından bütün bilançoyu o yıla yıkıyoruz? Aslında bilançonun böyle olmasına sebep olanlar da büyük ölçüde biz değil miyiz?

Tamam, olaylarda bir takım dış etkenler de var, bunu kabul ediyorum. Ama bu etkenlerin hiçbirinin "yeni bir yılın gelmesiyle" doğrudan bağlantılı olduğunu sanmıyorum.

Suçu ne 2009'a, ne 2010'a, ne de diğerlerine atmalı. "Yıl" denen şey, sadece bizim zaman denen uçsuz bucaksız şeyi başkalarına göreceli olarak tarif edebilmemiz için, "bu sabah" kahvaltıda ne yediğimizi, stokastik finalinin "8 Ocak'ta" olduğunu falan başka insanlara anlatabilmemiz için tasarlanmış şeyler. Başka bir şey değil.

Bu yüzden, hayatımızda belli bir yönde ilerlemesini beklediğimiz şeyler varsa bunun için atmamız gereken adımları başka kişilere/ başka bir şeylere yıkmadan önce, kendimiz elimizden geleni yapmalıyız.

Yani... Tamam; fazla deterministik yaklaştım olaya; şu an bunun farkına vardım ama; sonuç olarak hala beklentileri "yeni yıla" sıralamanın saçma ve sonuçsuz olduğunu ve bunun yerine kendimizi beklentilerimizi gerçekleştirecek yönde ilerletmek için elimizden geleni yapmamız gerektiğini düşünüyorum.

Öyle işte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder